Oostenrijks Wijnhuis

( ... producten )
NAVIGATIE Home » Wijnbouwers » Wijnbouwer van de maand
dinsdag, 15 okt 2019

Wijnbouwer - Weszeli

E-mailadres Afdrukken PDF

Wijngoed Weszeli


alt


Beschrijving

Het is niet zo eenvoudig om juist te beschrijven hoe Rupert Summerer , wijnmeester van het wijngoed Weszeli zijn druivelaars bewerkt. Want de omschrijving “natuurlijke of biologische wijnbouw” komen hier nog tekort. Met het doel om kwalitatief hoogwaardige arbeid en een gering verbruik van diesel te realiseren wordt hier nog bewust gekozen voor handmatige verzorging van de druivenstokken. De volledige werkwijze is er grotendeels op gericht om zo veel mogelijk hulpbronnen te weren. Een meer efficiënte kwaliteitsverbetering streeft deze Langenloiserwijnbouwer na via, wat hijzelf omschrijft als een “zorgzame en vredelievende wijnbouw”. Bij de exploitatie van zijn wijngaarden wordt naast aandacht voor het milieu ook veel aandacht besteed aan dierenbescherming. Daarbij gaat het om bescherming en aandacht voor bodem, planten, dieren en micro-organismen. Het telen van klaver, luzerneplanten, facelia, mosterdkruid, boekweit, erwten, bonen, peulvruchten, etc. versterkt niet alleen door humusvorming en voedingsstoffen de bodem en wijnstokken, maar bevordert ook het insectenleven en dus de natuurlijke ongediertebestrijding. Deze intelligente manier van teeltbeheer zorgt tegelijkertijd ook voor alternatief voedsel voor de wilde dieren. Mogelijke beschadiging aangebracht door deze wilde dieren betekent voor Summerer en Weszeli geen thema. Dieren maken nu éénmaal deel uit van een goed functionerend ecosysteem en zijn een deel van onze schepping. Deze "spirituele Natuurkunde” zorgt voor positieve energie in de wijngaarden. Zo zijn de Weszeliwijnen die afkomstig zijn uit de beste wijngaarden van Langenlois steeds een bron van opwinding en levendigheid. Hedentendage bestaat er een samenwerking met de Oostenrijkse traditionele wijnhuizen met betrekking tot de klassificatie van wijnlocaties. De beste locaties van wijnbouwer Weszeli zijn Schenkenbichl, Käferberg, Steinmassl en Seeberg.


alt


Elegante en fruitige wijnen maken Is DE doelstelling bij uitstek van wijnbouwer Weszeli. Davis Weszeli en Rupert Summerer bouwen voort op de lange wijnbouwtraditie van de familie Summerer en zetten deze voort met hun eigen filosofie nl. het “ Principe Terrafactum “. In hun werk plaatsen zij de wijngaard zelf met haar enorme biologische diversiteit centraal. Daar wordt het karakter van de wijnen gevormd. Hun volledige aandacht gaat uit naar het ondersteunen van het samenspel tussen flora en fauna en laten zij hetzelfde respekt voor de natuur primeren bij hun gezonde en puristische vinificatie. Zo ontstaan in wijngoed Weszeli wijnen die de unieke smaak van het terroir in het glas brengen : puur , eerlijk en onvervalst.


Wijnen

alt
Langenlois Grüner Veltliner Kamptal DAC - 2012 -

SITE
Meer dan 60 verschillende percelen rondom Langenlois

DE WIJNGAARDEN
Iedere wijngaard heeft zijn eigenheid : de ene is volledig zuidwaarts gericht, de andere bevindt zich op een heuvel of schermt een groepje bomen af...De fijnkorrelige vruchtbare lössbodem zorgt hier voor soepelheid en een mooi uitgebalanceerde zuurtegraad

VINIFICATIE
De diverse wijngaarden worden ieder op hun optimaal tijdstip handmatig geoogst waarna de druiven via kleine korven direkt naar de pers worden gevoerd. Onder zachte druk van 1 bar wordt vermeden dat nadelige aroma's van pitten en pellen in de wijn terechtkomen. Het sap vloeit alzo in roestvrije gisttanks waar de gecontroleerde en temperatuurgeregelde gisting plaats vindt. Vervolgens worden deze wijnen van de diverse wijngaarden samengebracht en ontstaat de "Grüner Veltliner Langenlois". Na een rijpingsperiode van 6 maanden in roestvrije tanks is deze wijn klaar voor verkoop

HET WIJNJAAR 2012
Na een natte maand Januari en een extreem koude Februari volgde een lang verwachte warme lente. Ook de zomer en herfst brachten hoge temperaturen mee. Een perfekt evenwicht tussen de nodige neerslag en droogte zorgde voor een optimale kwaliteit. De wijnen 2012 worden dan ook gekenmerkt door hun dichtheid , rijk aan aroma's en helderheid.

DE SMAAK
Uitgesproken neus met typische Grüner Veltliner kruidigheid , geur van citrus en vooral groene appel, zeer aromatisch . Ook floraal met fijne geroosterde toetsen; een licht tot middengewicht met evenwichtige zuren, subtiel aards, zeer fijn met een licht zoetje en vooral zeer uitnodigend om te consumeren

TECHNISCHE INFO
Alcohol : 12,5%
Restsuikers : 3,0 g/l
Zuurtegraad : 6,0 g/l
Versluiting : glazen stop
Openen : 1 u vòòr serveren
Drinktemp. : 9 - 11°C

 

BESTEL DEZE WIJN HIER
 


alt
Purus Grüner Veltliner Kamptal DAC Reserve - 2011 -

SITE
De druiven voor de GrünerVeltliner Purus zijn afkomstig van de Kittmannsberg, die gesitueerd is zuidwestwaarts van de stad Langenlois.

DE WIJNGAARDEN
De bodem van de Kitmannsberg bestaat voornamelijk uit een uitzonderlijk diepe laag löss die dateert uit de Quartiaire ijstijd. Deze fijnkorrelige grond kan de warme zonnestralen goed opslaan en bezorgt de wijn een stevige “body” en mooi uitgebalanceerde zuren. Het aanwezige kalkgehalte bezorgt de wijn prachtige minerale en aromatische toetsen. De aanwezige vlierbessenstruiken, haagbeuken, heksenkruitstruiken en bosbessen maken de wijngaarden tot een aantrekkelijke leefruimte voor vele dieren. Vooral herten zijn hier vaak te zien.

VINIFICATIE
De druiven zelf bepalen de oogstdatum. Als zij de juiste rijpheid hebben in kleur,smaak en consistentie, worden ze handmatig geplukt . Via kleine korven worden ze dan direkt naar de pers gevoerd. Onder zachte druk van 1 bar wordt vermeden dat nadelige aroma's van pitten en pellen in de wijn terechtkomen. Het sap vloeit alzo in roestvrije gisttanks waar de gecontroleerde en temperatuurgeregelde gisting plaats vindt. Na een rijpingsperiode van 24 maanden in roestvrije tanks is deze wijn klaar voor verkoop.

HET WIJNJAAR 2011
Na een zeer droge winter volgde de lente met veel neerslag . De warme en droge zomer zorgde voor gezonde druiven zonder verrotting waardoor reeds tijdens de zonnige septembermaand een uitstekende suikerrijpheid bereikt werd. De jaargang 2011 wordt gekenmerkt door een zeer hoge kwaliteit : klare wijnen met complexe fruitigheid en mooi uitgebalanceerde zuren.

DE SMAAK
Fijne smaak van zachte chocolade en hazelnoot, rijp fruit, veel steenvruchten, peren met een licht geroosterde toon, mooi gerijpt, fijnpittig en decent fruitig met in de afdronk veel citrus.

TECHNISCHE INFO
Alcohol : 13%
Restsuikers : 1,5 g/l
Zuurtegraad : 5,5 g/l
Versluiting : glazen stop
Openen : 1 u vòòr serveren
Drinktemp. : 12 - 14°C

 

BESTEL DEZE WIJN HIER
 


alt
Loiserberg Riesling Kamptal DAC - 2012 -

SITE
Deze zuid- tot zuidoostwaarts gelegen wijngaard bevindt zich op de Loiserberg ten westen van de stad Langenlois en strekt zich uit tot Waldviertel. Met zijn 380 m hoogte is dit de hoogste ligging in Kamptal.

DE WIJNGAARDEN
Samenspel van contrasten is het kenmerk bij uitstek van de Loiserberg. Enerzijds zorgt de zuidelijke ligging voor direkte warme zonnestraling, anderzijds zorgen de continu aanwezige winden afkomstig van het Waldviertel voor afkoeling van de opgewarmde druiven. Deze spanningsverhouding bezorgt de Riesling rijkelijke en krachtvolle aromas die zelfs exotische beelden oproept. De dorre bodem die bestaat uit Gföner Gneis ( samengesteld uit Feldspatsilicaat en Quartzgesteente, miljoen jaren oud) bedekt met een dunne humuslaag dwingt de druivenplant om zeer diep te wortelen in deze rotsformatie. Hier vindt de wijn zijn uitgesproken en typisch karakter.Rozen en pioenen tussen de wijnstokken maken van de wijngaarden, samen met koolzaad, zonnebloemen, seringen en fruitbomen een paradijs voor bijen en andere insekten.

VINIFICATIE
De druiven zelf bepalen de oogstdatum. Als zij de juiste rijpheid hebben in kleur,smaak en consistentie, worden ze handmatig geplukt . Via kleine korven worden ze dan direkt naar de pers gevoerd. Onder zachte druk van 1 bar wordt vermeden dat nadelige aroma's van pitten en pellen in de wijn terechtkomen. Het sap vloeit alzo in roestvrije gisttanks waar de gecontroleerde en temperatuurgeregelde gisting plaats vindt. Na een rijpingsperiode van 6 maanden in roestvrije tanks is deze wijn klaar voor verkoop.

HET WIJNJAAR 2012
Na een natte maand Januari en een extreem koude Februari volgde een lang verwachte warme lente. Ook de zomer en herfst brachten hoge temperaturen mee. Een perfekt evenwicht tussen de nodige neerslag en droogte zorgde voor een optimale kwaliteit. De wijnen 2012 worden dan ook gekenmerkt door hun dichtheid , rijk aan aroma's en helderheid.

DE SMAAK
Subtiele neus van perzikken en salie, puur en transparant, zacht, licht geroosterd, knapperig en ongemeen sappig, fijnfruitig, harmonieus, rond en ondersteund door een zacht bittertje met een evenwichtige zuurtegraad.

TECHNISCHE INFO
Alcohol : 12,5%
Restsuikers : 5,5 g/l
Zuurtegraad : 6,5 g/l
Versluiting : glazen stop
Openen : 1 u vòòr serveren
Drinktemp. : 9 - 11°C

 

BESTEL DEZE WIJN HIER
 


alt
Steinhaus Grüner Veltliner Kamptal DAC - 2012 -

SITE
Gelegen aan het begin van een helling met zuid – zuidoostelijke richting ten westen van Langenlois. De naam komt van het oude “Steinhaus” waarachter de wijngaarden zich uitstrekten en hetwelk door de Kamptaler “Weinhiata” (wachters) die de rijpe druiven behoedden, nog tot in de 20e eeuw werd gebruikt.

DE WIJNGAARDEN
De warme zonnestralen worden hier overdag door de vele losse stenen opgeslagen die op hun beurt ’s nachts deze warmte terug afgeven. Door dit proces rijpen de druiven gelijkmatig en bekomt de wijn een luchtig en speels karakter . Ingevolge de dunne bovengrondlaag zijn de wijnstokken, die meestal tussen 30 tot 40 jaar oud zijn , zeer diep geworteld. De kalkhoudende sedimentaire zeeresten bestaande uit Gneisgesteente en afkomstig uit het Tortonientijdperk (miljoen jaren terug) bezorgen deze Grüner Veltliner een rijkelijke aromatische mineraliteit. Wijngaardperzikbomen, seringplanten, wilde kruiden , wortelen en beukenhagen zorgen hier voor voedsel en onderdak voor de hier rondlopende hazen.

VINIFICATIE
De druiven zelf bepalen de oogstdatum. Als zij de juiste rijpheid hebben in kleur,smaak en consistentie, worden ze handmatig geplukt . Via kleine korven worden ze dan direkt naar de pers gevoerd. Onder zachte druk van 1 bar wordt vermeden dat nadelige aroma's van pitten en pellen in de wijn terechtkomen. Het sap vloeit alzo in roestvrije gisttanks waar de gecontroleerde en temperatuurgeregelde gisting plaats vindt. Na een rijpingsperiode van 6 maanden in roestvrije tanks is deze wijn klaar voor verkoop.

HET WIJNJAAR 2012
Na een natte maand Januari en een extreem koude Februari volgde een lang verwachte warme lente. Ook de zomer en herfst brachten hoge temperaturen mee. Een perfekt evenwicht tussen de nodige neerslag en droogte zorgde voor een optimale kwaliteit. De wijnen 2012 worden dan ook gekenmerkt door hun dichtheid , rijk aan aroma's en helderheid.

DE SMAAK
Licht krijtachtige geur van verse weidebloemen en -kruiden, licht en fris met een zekere rijpheid, een toon van citrus met een vleugje meloen, stevig en mooi gestructureerd, uitgesproken droog met een mooie afdronk

TECHNISCHE INFO
Alcohol : 12,5%
Restsuikers : 1,0 g/l
Zuurtegraad : 6,5 g/l
Versluiting : glazen stop
Openen : 1 u vòòr serveren
Drinktemp. : 9 - 11°C

 

BESTEL DEZE WIJN HIER
 Allacher Leo Aumann Josef Dockner Domane Wachau Ecker - Eckhof Edlinger Gager Grill
Haider Klosterkellerei- Muri Gries Krug Kugler Lang Prechtl Reinberger Scheiblhofer
Schmelz Skoff Steindl Stift Tschida Weber Wieninger Wurzinger