Oostenrijks Wijnhuis

( ... producten )
NAVIGATIE Home » Nieuws » Persartikels
dinsdag, 15 okt 2019

Persartikels

Artikel GVA - Lentedegustatie 2018

E-mailadres Afdrukken PDF

artikel-gazet-van-antwerpenXX

Artikel Gazet Van Antwerpen

E-mailadres Afdrukken PDF

   alt


Artikel: Gazet Van Antwerpen, editie Noord, 7/09/13


Wijndrinkers kregen de voorbije week het verontrustend nieuws dat Franse wijnen vol gif zitten van landbouwpesticiden. Koren op de molen van Lydia Verbist en Guy Janssens van het Oostenrijks Wijnhuis uit Massenhoven, die al enkele jaren witte en rode wijnen uit Oostenrijk invoeren, een kleiner wijnland bekend om zijn nultolerantie inzake pesticiden.

Onderzoek van de Franse consumentenbond Que Choisir onthulde deze week dat gemiddeld per fles Franse wijn vier soorten gif te traceren zijn, waaronder stoffen die bekend staan als kankerverwekkend. In Frankrijk bestaan er - in tegenstelling tot voor veel voedsel en dranken - geen wettelijke maxima voor de hoeveelheid bestrijdingsmiddelen die er in mogen zitten. "Ik heb meteen contact opgenomen met de wijnbouwers waar ik mee samenwerk", zegt Janssens. "Blijkt dat Oostenrijk sinds het grote wijnschandaal van 1985 - toen aan het licht kwam dat Oostenrijkse boeren zich schuldig hadden gemaakt aan het bijmengen van glycol aan hun wijn - de strengste regelgeving ter wereld hanteert."

2005 was een mijlpaal in het leven van Lydia Verbist en Guy Janssens. "Door de minder positieve vooruitzichten in de petroleumhandel, verkocht ik mijn brandstoffenhandel Antol", vertelt Guy. "Mijn vrouw Lydia lijdde sinds 2001 aan kanker, maar gelukkig blijft haar toestand gestabiliseerd en onder controle. Om gezonder te leven en meer te genieten, vestigden wij ons halftijds in Oostenrijk."

"Op een dag kregen we de vraag van een sommelier van een Antwerps toprestaurant om ter degustatie eens wat Oostenrijkse wijnen mee te brengen. Zeker qua rode wijnen is de keuze in België zeer beperkt. Die sommelier was zo onder de indruk van de kwaliteit, dat ik gemotiveerd raakte om me verder te verdiepen."

Met als gevolg dat het Oostenrijks Wijnhuis uit Massenhoven als enige Belgische wijnimporteur al vier achtereenvolgende jaren met verscheidene witte én rode Oostenrijkse wijnen vermeld staat in de ‘Wijnkoop Gids, de 300 beste wijnen onder de 10 euro’ van wijnspecialist Frank Van der Auwera.

"Geografisch ligt Oostenrijk op dezelfde breedtegraad als de Bourgognestreek. De temperatuurverschillen tussen dag en nacht zijn echter een stuk groter, wat zorgt voor frisse, aromatische wijnen met veel body en finesse. De wijnstreek in Oostenrijk bevindt zich in het oosten, met de Grüner Veltliner als bekendste druif."

Het huis van Guy en Lydia staat in Noord-Tirol op 150 kilometer van het wijngebied. "Wij rijden altijd zelf met onze jeep en aanhangwagen heen-en-weer om de tweehonderd verschillende soorten wijnen die wij importeren, 120 witte en 80 rode, bij de wijnboeren te gaan halen. Onze goedkoopste fles kost 7,5 euro, onze duurste 30 euro. Wij waken altijd over de prijs-kwaliteit-verhouding."

Guy’s wijnen kan je intussen al proeven in horecazaken als o.a. De Engel en Oliver in Zandhoven, Haute Cookure in Malle en De Schone van Boskoop in Boechout. Ook veel wijnclubs springen erop. "Oostenrijk heeft drie keer meer wijnboeren dan Australië, wat maakt dat er zeer veel variatie is."

Met de files op de Liersebaan (N14), denken veel passanten dat het Oostenrijks Wijnhuis aan het bouwen is naast tuin- en plantencentrum Leo Nagels. "Nee", lacht Guy. "Leo Nagels is daar een villa voor zichzelf aan het zetten, maar omdat de struiken verwijderd werden, hebben wij van de gelegenheid gebruik gemaakt om als nieuwe tuinscheiding voorlopig reclamedoeken voor ons Oostenrijks Wijnhuis te hangen. Blijkbaar valt het toch op, want er stoppen nu meer mensen aan de deur."

*herfstdegustatie Oostenrijks Wijnhuis op zondag 13 en maandag 14 oktober van 13.30u tot 19u in feestzaal Bärgli, Stationssteenweg in Kessel

Kristin Matthyssen

Foto's Joren De Weerdt

Guy Janssens van het Oostenrijks Wijnhuis. "De erkenning in België groeit, maar vooral de rode zijn nog onbekend."

Oostenrijkse wijnproductie 2012 : lagere opbrengst maar hoge kwaliteit

E-mailadres Afdrukken PDF

Met een globale wijnproductie 2012 van 2.154.800 hectoliter ligt deze hoeveelheid 23 % lager dan vorig jaar en 14 % lager dan het gemiddelde van de 5 vorige jaren. Dit is vooral het gevolg van de late vorst in mei 2012, een ongewone gebeurtenis die zware verliezen veroorzaakte vooral in de regio’s van Niederösterreich . Maar dankzij de positieve weersomstandigheden tijdens het ganse jaar is de kwaliteit van de wijn zeer hoog, dit voor alle regio’s en alle druivensoorten. Het mooie droge weer aan het einde van de groeiperiode en tijdens de belangrijke periode van het oogsten zorgde voor perfecte, gezonde en rijpe druiven, zowel wit als rood.

Een dramatisch begin.


Na een rustig en warm begin van de lente greep er plots een zeer raar natuurverschijnsel plaats tijdens de nachtelijke uren van 17 op 18 mei : een uiterst koude luchtstroming met vorst passeerde van uit het noorden over de wijnstreken van Niederösterreich, met zware beschadiging als gevolg in de regio’s Weinviertel en in delen van Kamptal en Kremstal . Finaal leidde dit tot aanzienlijke opbrengstverliezen.

Gelukkig verliep de lente verder onder rustige en zonnige omstandigheden en de eerste piek temperaturen tot 38 graden °C werden bereikt tijdens de laatste week van Juni. Juli bracht een koele periode met zich mee gedurende een tiental dagen gevolgd door een periode met behoorlijk wat neerslag . Deze fase was zeer positief aangezien hierop een zeer hete en droge maand augustus volgde . Er was nu voldoende water aanwezig in de bodem voor de dorstige wijnstokken. Deze droge omstandigheden bleven tot het einde van de belangrijkste oogst in midden Oktober. Naderhand volgde dan een plotselinge aanval van koude temperaturen die duurde tot het einde van de maand, maar op dat ogenblik was de meeste oogst reeds binnen.

Mooie rijpheid, en fijn fruitig voor wit en zoet.


De parameters voor de witte wijnen zijn vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar, hoewel de overvloedige watervoorziening in de maanden juli en de merkelijk koelere nachtelijke temperaturen in september resulteerden in meer compacte en gestructureerde witte wijnen. Het hoge alcoholgehalte is vergelijkbaar met de voorgaande jaren, terwijl de zuurtegraad , alhoewel deze ook aan de lagere kant is, een beetje hoger uitvalt t.o.v. vorig jaar. Dit komt vooral de lichtere witte wijnen zoals sommige Grüner Veltliners in NiederÖsterreich en de Welschrieslings uit Steiermark evenals de aromatische variëteiten zoals Gelber Muskateller ten goede , die gekenmerkt worden door hun fijne en delicaat speelse fruitigheid en duidelijke contouren.

Nu reeds kunnen speciaal voor alle kwaliteitsniveaus van de Grüner Veltliner zeer goede tot uitstekende resultaten voorspeld worden. Ingevolg de late winteromstandigheden zijn sommige Rieslings een beetje terughoudend en gesloten, maar een positieve ontwikkeling wordt nog steeds verwacht als gevolg van de prima oogstomstandigheden.

Dankzij het uitblijven van problematische weersomstandigheden , werden er dit jaar nauwelijks gevallen vastgesteld van Oidium of Peronospera, dit gold eveneens voor Botrytis. De monocépage jonge wijnen vertonen nu reeds alle kenmerken van hun eigen wijnsoort evenals een prachtig fruitspectrum, welke zo typisch is voor de Oostenrijkse wijnen en waarvoor zij ook zo gegeerd zijn.

In Steiermark werden de belangrijkste druivensoorten Morillon (Chardonnay)en Sauvignon Blanc bij een hoog suikergehalte ,met een hoge kwaliteit en een lagere kwantiteit geoogst . Het fruitige karakter kon dankzij het hoge pijl van rijpheid der druiven in grote mate behouden blijven. Dit geldt ook voor de witte wijnen uit het Leithagebergte (Neusiedlersee-Hügelland) en uit wijngaarden van de hellingen rond Wenen.

In Burgenland, het bolwerk van de zoete wijnen en in delen van Niederösterreich werden bovendien de predikaatswijnen in voldoende hoeveelheden geoogst waarbij de eerste koudegolf omstreeks 8 december eindelijk weer het oogsten van Eiswein mogelijk maakte.


De rode gof rolt verder !


De reeds aangehaalde basisvoorwaarden zoals gezonde en hoogrijpe druiven evenals de optimale tijdskeuze voor het plukken der druiven gelden vanzelfsprekend ook voor de rode wijncentra in Burgenland en Niederösterreich. Na de prachtige rodewijnjaren 2009 en 2011, zorgt 2012 er nu voor dat we binnen een periode van 4 jaar, het 3e jaar meemaken met rode wijnen van uitstekende kwaliteit. Dezelfde voorwaarden zorgen ook voor een perfecte startpositiet voor het maken van kruidige en diepfruitige Rosé en Schilcher wijnen.

De rode wijnen bevatten misschien een wat lager alcoholgehalte, maar ze zijn compacter en krachtiger dan die van het voorgaande en grote 2011 jaar. In het algemeen vertonen de jonge rode wijnen een zeer diepe kleur en zijn zij diep verstrengeld, waarbij zowel de rijpe tannines als een evenwichtige zuurtebalans zorgen voor een totaalstructuur. Ook wordt de bewaartermijn van de eersteklas rode wijnen niet in vraag gesteld. De toekomst zal uitwijzen of de jaargang 2009, of 2011 ofwel 2012 in de beste smaak zal vallen van de echte wijnliefhebber.

De globale wijnproduktie 2012 ligt weliswaar beduidend lager dan het gemiddelde van de meerjarige hoeveelheid, doch beter dan lange tijd gevreesd werd , zo becommentarieert de top van de “Oesterreichische Weinmarketing” . Het boegbeeld van de Oostenrijkse wijnen nl. de Grüner Veltliner is het grootste slachtoffer van de lagere produktie. Anderzijds zorgen volrijpe druiven voor krachtige en mooi uitgebalanceerde wijnen zowel in wit als in rood.


(Blauer) Zweigelt (Rotburger)

E-mailadres Afdrukken PDF

alt

Oorsprong

In 1922 slaagde professor Fritz Zweigelt er in deze druif te ontwikkelen als een kruising tussen een Blaufränkische - en een St. Laurent druif waardoor dit succesverhaal ontstond.

Verspreiding

In Oostenrijks is Zweigelt de meest verspreide rode wijndruif. De 6.476 ha betekenen 14,1 % van de totale wijnbouwoppervlakte. In de periode 1999 tot 2009 heeft deze druif een verdere aangroei gekend van liefst 48,9 % . Zij is verspreid over de ganse Oostenrijks wijnbouwoppervlakte waarvan 46 % in het noordelijke Niederösterreich, 45 % in het centrale Burgenland en circa 8% in het zuidelijke Steiermark

Wijnbouw

Blad
Circelvormig tot vijfhoekig met drie tot vijf vingers, vlak profiel, tanden recht tot licht gewelfd. Stengel een weinig geopend met U-vofmige basis, langs de onderzijde licht behaard.

Druif
Rond, gering in gewicht , blauw-zwarte pel met niet-gekleurd vruchtvlees.

Druiventros
Middelmatige grootte, dicht , cilindrisch, bestaande uit één tot drie vleugels, met kleinere vertakkingen;

Oogst
Vroeg in het seizoen.

Bloesem
Vroeg tot middelmatig.

Rijptijd
Middelmatig in tijd.

Deze druif is zeer resistent zowel tegen vorst als tegen warmte en vereist geen bijzondere bodemvoorwaarden. Een diepe voedingsrijke bodem is aangewezen.Het mostgewicht ligt tussen 75-95° Oechsle (15-19 KMW) en het mostzuurgehalte tussen 7-10 %.

Wijnbeschrijving

Bij een bewuste keuze voor opbrengstbeperking onderscheiden we onderstaande wijnprotopypes :

Kleur
De wijn is steeds krachtig, robijnrood gekleurd met een licht violette glans.

Boeket
Een goede Zweigeltkwaliteitswijn is uitgesproken fruitig-kruidig en doet denken aan bessenfruit. Een Zweigelt van mindere kwaliteit geurt eerder wrang, bitter.

Smaak
een goede Zweigelt is een volle, krachtige rodewijn, smaakvol, licht kruidig, mooi rond en tanninerijk en bevat een aantrekkelijke zurenstruktuur. Een jonge Zweigelt is meestal zeer fruitig , bevat een kersengeur, kan rond zijn en fluwelig, is subtiel kruidig. Soms kan hij echter ook eerder pittig, ietwat hard zijn maar wint aan complexitieit, rondeur en finesse bij het ouder worden. Zeer aangename fruitage aroma’s van kriek en bessen, aangevuld met ronde tannines zorgen voor veel complexiteit en zeer harmonieuze wijnen.


Met deze kwaliteiten kan Zweigelt als licht fruitige tafelwijn of als krachtige op hout gelagerde bewaarwijn gevinifieerd worden.
Na vinificatie zal de wijn nog gemakkelijk 2 tot 4 jaar verder rijpen, hetzij in vaten, hezij zich nog verder ontwikkelen op fles.

Algemene indruk

Een gemiddelde Zweigelt is eerder een Beaujolaisachtige rodewijn zonder speciale aanspraken te maken vanwege de consument, een wijn met een gemiddelde standaardkwaliteit. Hoogwaardige Zweigeltwijnen die meer en meer op de voorgrond komen vindt men terug bij wijnbouwers met bewuste oogstbeperking/ha.

De Zweigelt wordt ook graag gebruikt als partner voor het maken van heerlijke Cuvées en is goed verenigbaar met de oudere Zweigelt maar ook met Cabernet en andere druivensoorten.

Artikel Sita Oktober 2018

E-mailadres Afdrukken PDF

alt


alt


Artikel/ Bron: Sita 13 10 2018

Pagina 1 van 2

Allacher Leo Aumann Josef Dockner Domane Wachau Ecker - Eckhof Edlinger Gager Grill
Haider Klosterkellerei- Muri Gries Krug Kugler Lang Prechtl Reinberger Scheiblhofer
Schmelz Skoff Steindl Stift Tschida Weber Wieninger Wurzinger