Oostenrijks Wijnhuis

( ... producten )
NAVIGATIE Home » Nieuws » Oostenrijkse wijnproductie 2012
dinsdag, 15 okt 2019

Oostenrijkse wijnproductie 2012 : lagere opbrengst maar hoge kwaliteit

E-mailadres Afdrukken PDF

Met een globale wijnproductie 2012 van 2.154.800 hectoliter ligt deze hoeveelheid 23 % lager dan vorig jaar en 14 % lager dan het gemiddelde van de 5 vorige jaren. Dit is vooral het gevolg van de late vorst in mei 2012, een ongewone gebeurtenis die zware verliezen veroorzaakte vooral in de regio’s van Niederösterreich . Maar dankzij de positieve weersomstandigheden tijdens het ganse jaar is de kwaliteit van de wijn zeer hoog, dit voor alle regio’s en alle druivensoorten. Het mooie droge weer aan het einde van de groeiperiode en tijdens de belangrijke periode van het oogsten zorgde voor perfecte, gezonde en rijpe druiven, zowel wit als rood.

Een dramatisch begin.


Na een rustig en warm begin van de lente greep er plots een zeer raar natuurverschijnsel plaats tijdens de nachtelijke uren van 17 op 18 mei : een uiterst koude luchtstroming met vorst passeerde van uit het noorden over de wijnstreken van Niederösterreich, met zware beschadiging als gevolg in de regio’s Weinviertel en in delen van Kamptal en Kremstal . Finaal leidde dit tot aanzienlijke opbrengstverliezen.

Gelukkig verliep de lente verder onder rustige en zonnige omstandigheden en de eerste piek temperaturen tot 38 graden °C werden bereikt tijdens de laatste week van Juni. Juli bracht een koele periode met zich mee gedurende een tiental dagen gevolgd door een periode met behoorlijk wat neerslag . Deze fase was zeer positief aangezien hierop een zeer hete en droge maand augustus volgde . Er was nu voldoende water aanwezig in de bodem voor de dorstige wijnstokken. Deze droge omstandigheden bleven tot het einde van de belangrijkste oogst in midden Oktober. Naderhand volgde dan een plotselinge aanval van koude temperaturen die duurde tot het einde van de maand, maar op dat ogenblik was de meeste oogst reeds binnen.

Mooie rijpheid, en fijn fruitig voor wit en zoet.


De parameters voor de witte wijnen zijn vergelijkbaar met die van het voorgaande jaar, hoewel de overvloedige watervoorziening in de maanden juli en de merkelijk koelere nachtelijke temperaturen in september resulteerden in meer compacte en gestructureerde witte wijnen. Het hoge alcoholgehalte is vergelijkbaar met de voorgaande jaren, terwijl de zuurtegraad , alhoewel deze ook aan de lagere kant is, een beetje hoger uitvalt t.o.v. vorig jaar. Dit komt vooral de lichtere witte wijnen zoals sommige Grüner Veltliners in NiederÖsterreich en de Welschrieslings uit Steiermark evenals de aromatische variëteiten zoals Gelber Muskateller ten goede , die gekenmerkt worden door hun fijne en delicaat speelse fruitigheid en duidelijke contouren.

Nu reeds kunnen speciaal voor alle kwaliteitsniveaus van de Grüner Veltliner zeer goede tot uitstekende resultaten voorspeld worden. Ingevolg de late winteromstandigheden zijn sommige Rieslings een beetje terughoudend en gesloten, maar een positieve ontwikkeling wordt nog steeds verwacht als gevolg van de prima oogstomstandigheden.

Dankzij het uitblijven van problematische weersomstandigheden , werden er dit jaar nauwelijks gevallen vastgesteld van Oidium of Peronospera, dit gold eveneens voor Botrytis. De monocépage jonge wijnen vertonen nu reeds alle kenmerken van hun eigen wijnsoort evenals een prachtig fruitspectrum, welke zo typisch is voor de Oostenrijkse wijnen en waarvoor zij ook zo gegeerd zijn.

In Steiermark werden de belangrijkste druivensoorten Morillon (Chardonnay)en Sauvignon Blanc bij een hoog suikergehalte ,met een hoge kwaliteit en een lagere kwantiteit geoogst . Het fruitige karakter kon dankzij het hoge pijl van rijpheid der druiven in grote mate behouden blijven. Dit geldt ook voor de witte wijnen uit het Leithagebergte (Neusiedlersee-Hügelland) en uit wijngaarden van de hellingen rond Wenen.

In Burgenland, het bolwerk van de zoete wijnen en in delen van Niederösterreich werden bovendien de predikaatswijnen in voldoende hoeveelheden geoogst waarbij de eerste koudegolf omstreeks 8 december eindelijk weer het oogsten van Eiswein mogelijk maakte.


De rode gof rolt verder !


De reeds aangehaalde basisvoorwaarden zoals gezonde en hoogrijpe druiven evenals de optimale tijdskeuze voor het plukken der druiven gelden vanzelfsprekend ook voor de rode wijncentra in Burgenland en Niederösterreich. Na de prachtige rodewijnjaren 2009 en 2011, zorgt 2012 er nu voor dat we binnen een periode van 4 jaar, het 3e jaar meemaken met rode wijnen van uitstekende kwaliteit. Dezelfde voorwaarden zorgen ook voor een perfecte startpositiet voor het maken van kruidige en diepfruitige Rosé en Schilcher wijnen.

De rode wijnen bevatten misschien een wat lager alcoholgehalte, maar ze zijn compacter en krachtiger dan die van het voorgaande en grote 2011 jaar. In het algemeen vertonen de jonge rode wijnen een zeer diepe kleur en zijn zij diep verstrengeld, waarbij zowel de rijpe tannines als een evenwichtige zuurtebalans zorgen voor een totaalstructuur. Ook wordt de bewaartermijn van de eersteklas rode wijnen niet in vraag gesteld. De toekomst zal uitwijzen of de jaargang 2009, of 2011 ofwel 2012 in de beste smaak zal vallen van de echte wijnliefhebber.

De globale wijnproduktie 2012 ligt weliswaar beduidend lager dan het gemiddelde van de meerjarige hoeveelheid, doch beter dan lange tijd gevreesd werd , zo becommentarieert de top van de “Oesterreichische Weinmarketing” . Het boegbeeld van de Oostenrijkse wijnen nl. de Grüner Veltliner is het grootste slachtoffer van de lagere produktie. Anderzijds zorgen volrijpe druiven voor krachtige en mooi uitgebalanceerde wijnen zowel in wit als in rood.


Allacher Leo Aumann Josef Dockner Domane Wachau Ecker - Eckhof Edlinger Gager Grill
Haider Klosterkellerei- Muri Gries Krug Kugler Lang Prechtl Reinberger Scheiblhofer
Schmelz Skoff Steindl Stift Tschida Weber Wieninger Wurzinger