Oostenrijks Wijnhuis

( ... producten )
NAVIGATIE Home » Nieuws » Evolutie exportcijfers wijnen
dinsdag, 15 okt 2019

Exportcijfers Oostenrijkse wijnen

E-mailadres Afdrukken PDF

Export 2015 Oostenrijkse wijnen stagneert ingevolge lage opbrengsten van oogst 2014

Na acht opeenvolgende jaren van groei zijn de exportopbrengsten 2015 voor het eerst lichtjes gedaald. De Oostenrijkse Statistieken presenteren voor 2015 exportcijfers van 48 miljoen liters ter waarde van 143 miljoen euro’s. Voor ingewijden is dit geen verrassing ingevolge de problematische oogst 2014 met een verminderde opbrengst. Een inkrimping met 1,1 % t.o.v. 2014 viel uiteindelijk beter mee dan oorspronkelijk werd gevreesd.

Stijging van gebottelde kwaliteitswijnen – daling van zoete- en schuimwijnen:

Bij nader onderzoek van deze exportcijfers komen wel enkele eigenaardigheden aan het licht. Zo zien we dat de gebottelde kwaliteiswijnen toch wel weer belangrijk stijgen. Aangenaam verrast vast te stellen dat de export rode wijnen stijgt met 13.5 % (4 miljoen €) Daartegenover stelt men een daling vast van de “bulk”-, de zoete Prädikaat- en schuimwijnen.

Exportgroei naar Niet-EU-landen

Nader onderzoek verrast ons met een exportstijging van 10 % naar niet-EUlanden terwijl cijfers voor 28 EUlanden een daling tonen van 4.8 %. Opvallend vast te stellen dat de exportcijfers daalden naar landen zoals Nederland, Zweden, Finland en Italië die voorheen continu stijgende exportcijfers presenteerden en toch opnieuw stegen naar landen zoals Groot-Brittanië, België en Denemarken .
Andere landen naar waar de export eveneens steeg waren : Zwitserland, USA, Noorwegen, Hong Kong en naar waar de export daalden : China en Japan.

Vooruitzichten voor 2016

Op de exportmarkt ontstaat nu een licht gevoel van ongemak, enerzijds rekening houdende met wat we hiervoor uitlegden en anderzijds met moeilijkheden die zich zouden kunnen voordoen met leveringen van de oogst 2016. Huidige prognoses (juli 2016) verwachten voor Grüner Veltliner wel een gemiddelde oogst qua omvang met een goede kwaliteit maar wat de productie van Zweigelt betreft enerzijds en anderzijds de specialiteiten vanuit Steiermark (Sauvignon, Morillon, Weissburgunderd…) hier wordt verwacht dat de strenge en late vorst van einde April roet in het eten zal gooien.

Een sterke vraag wordt verwacht voor wijnen van de prachtige oogst 2015.

Zeer positieve signalen worden nu reeds opgevangen wat de grote vraag betreft voor wijnen van het prachtige oogstjaar 2015 die nu reeds gedeeltelijk afgevuld zijn en in verkoop komen. Dit belangrijk positief signaal zowel nationaal als op de internationale markt kon worden vastgesteld op de recente wijnbeurs VieVinum te Wenen juni jl. De meeste top-kwaliteitswijnen wit en rood worden slechts vanaf augustus 2016 op de markt gebracht en verder tot in 2017. Hiermede kunnen we nu reeds voorspellen dat “Oostenrijkse wijn” een nieuw hoofdstuk zal schrijven in haar succesverhaal, zelfs in moeilijkere tijden en een troost kan bieden voor een te verwachten moeilijk oogstjaar vooral 2016 in Steiermark.

België : inhaalbeweging is begonnen in 2010

Nog even terugkomend op de evolutie der exportcijfers 2015 stellen we navolgende en belangrijke inhaalbeweging vast.

alt


De globale export van Oostenrijkse wijnen tijdens de periode 2010 tot 2015 steeg met 16.7 %. Tijdens dezelfde periode steeg de export naar België met 364.4 %(bron: Austrian Marketing Board – uitgave juli 2015)
N.B. Ons Oostenrijkswijnhuis startte haar aktiviteiten in 2010.
Allacher Leo Aumann Josef Dockner Domane Wachau Ecker - Eckhof Edlinger Gager Grill
Haider Klosterkellerei- Muri Gries Krug Kugler Lang Prechtl Reinberger Scheiblhofer
Schmelz Skoff Steindl Stift Tschida Weber Wieninger Wurzinger