Oostenrijks Wijnhuis

( ... producten )
NAVIGATIE Home » Nieuws » (Blauer) Zweigelt (Rotburger)
dinsdag, 15 okt 2019

(Blauer) Zweigelt (Rotburger)

E-mailadres Afdrukken PDF

alt

Oorsprong

In 1922 slaagde professor Fritz Zweigelt er in deze druif te ontwikkelen als een kruising tussen een Blaufränkische - en een St. Laurent druif waardoor dit succesverhaal ontstond.

Verspreiding

In Oostenrijks is Zweigelt de meest verspreide rode wijndruif. De 6.476 ha betekenen 14,1 % van de totale wijnbouwoppervlakte. In de periode 1999 tot 2009 heeft deze druif een verdere aangroei gekend van liefst 48,9 % . Zij is verspreid over de ganse Oostenrijks wijnbouwoppervlakte waarvan 46 % in het noordelijke Niederösterreich, 45 % in het centrale Burgenland en circa 8% in het zuidelijke Steiermark

Wijnbouw

Blad
Circelvormig tot vijfhoekig met drie tot vijf vingers, vlak profiel, tanden recht tot licht gewelfd. Stengel een weinig geopend met U-vofmige basis, langs de onderzijde licht behaard.

Druif
Rond, gering in gewicht , blauw-zwarte pel met niet-gekleurd vruchtvlees.

Druiventros
Middelmatige grootte, dicht , cilindrisch, bestaande uit één tot drie vleugels, met kleinere vertakkingen;

Oogst
Vroeg in het seizoen.

Bloesem
Vroeg tot middelmatig.

Rijptijd
Middelmatig in tijd.

Deze druif is zeer resistent zowel tegen vorst als tegen warmte en vereist geen bijzondere bodemvoorwaarden. Een diepe voedingsrijke bodem is aangewezen.Het mostgewicht ligt tussen 75-95° Oechsle (15-19 KMW) en het mostzuurgehalte tussen 7-10 %.

Wijnbeschrijving

Bij een bewuste keuze voor opbrengstbeperking onderscheiden we onderstaande wijnprotopypes :

Kleur
De wijn is steeds krachtig, robijnrood gekleurd met een licht violette glans.

Boeket
Een goede Zweigeltkwaliteitswijn is uitgesproken fruitig-kruidig en doet denken aan bessenfruit. Een Zweigelt van mindere kwaliteit geurt eerder wrang, bitter.

Smaak
een goede Zweigelt is een volle, krachtige rodewijn, smaakvol, licht kruidig, mooi rond en tanninerijk en bevat een aantrekkelijke zurenstruktuur. Een jonge Zweigelt is meestal zeer fruitig , bevat een kersengeur, kan rond zijn en fluwelig, is subtiel kruidig. Soms kan hij echter ook eerder pittig, ietwat hard zijn maar wint aan complexitieit, rondeur en finesse bij het ouder worden. Zeer aangename fruitage aroma’s van kriek en bessen, aangevuld met ronde tannines zorgen voor veel complexiteit en zeer harmonieuze wijnen.


Met deze kwaliteiten kan Zweigelt als licht fruitige tafelwijn of als krachtige op hout gelagerde bewaarwijn gevinifieerd worden.
Na vinificatie zal de wijn nog gemakkelijk 2 tot 4 jaar verder rijpen, hetzij in vaten, hezij zich nog verder ontwikkelen op fles.

Algemene indruk

Een gemiddelde Zweigelt is eerder een Beaujolaisachtige rodewijn zonder speciale aanspraken te maken vanwege de consument, een wijn met een gemiddelde standaardkwaliteit. Hoogwaardige Zweigeltwijnen die meer en meer op de voorgrond komen vindt men terug bij wijnbouwers met bewuste oogstbeperking/ha.

De Zweigelt wordt ook graag gebruikt als partner voor het maken van heerlijke Cuvées en is goed verenigbaar met de oudere Zweigelt maar ook met Cabernet en andere druivensoorten.

Allacher Leo Aumann Josef Dockner Domane Wachau Ecker - Eckhof Edlinger Gager Grill
Haider Klosterkellerei- Muri Gries Krug Kugler Lang Prechtl Reinberger Scheiblhofer
Schmelz Skoff Steindl Stift Tschida Weber Wieninger Wurzinger